Како да тргувате во Olymp Trade

Како да тргувате во Olymp Trade


Што се „Занаети со фиксно време“?

Тргување со фиксно време (фиксно време, FTT) е еден од режимите на тргување достапни на платформата Olymp Trade. Во овој режим, вршите тргување за ограничен временски период и добивате фиксна стапка на принос за правилна прогноза за движењата во цените на валутата, акциите и другите средства.

Тргувањето во режим на фиксно време е најлесниот начин да заработите пари од промените во вредноста на финансиските инструменти. Меѓутоа, за да постигнете позитивни резултати, треба да поминете курс за обука и да вежбате со бесплатна демо сметка достапна на Olymp Trade.


Како да тргувам?

1. Изберете средство за тргување
  • Можете да се движите низ списокот со средства. Средствата што ви се достапни се обоени во бела боја. Кликнете на средството за да тргувате со него.
  • Процентот до средството ја одредува неговата профитабилност. Колку е поголем процентот – толку е поголем вашиот профит во случај на успех.

Сите занаети се затвораат со профитабилноста што беше наведена кога беа отворени.
Како да тргувате во Olymp Trade
2. Изберете време

на истекување Периодот на истекување е времето по кое тргувањето ќе се смета за завршено (затворено) и резултатот автоматски се сумира.

Кога склучувате трговија со Фиксно време, вие самостојно го одредувате времето на извршување на трансакцијата.
Како да тргувате во Olymp Trade
3. Поставете ја сумата што ќе ја инвестирате.

Минималниот износ на инвестиција е $1/€1.

За трговец со статус Стартер, максималниот износ на тргување е 3.000 УСД/3.000 евра. За трговец со Напреден статус, максималниот износ на тргување е 4.000 УСД/4.000 евра. За трговец со статус на експерт, максималниот износ на тргување е 5.000 $/5.000 евра.

Ви препорачуваме да започнете со мали занаети за да го тестирате пазарот и да се чувствувате удобно.
Како да тргувате во Olymp Trade
4. Анализирајте го движењето на цената на графиконот и направете ја вашата прогноза.

Изберете ги опциите нагоре (зелено) или надолу (црвено) во зависност од вашата прогноза. Ако мислите дека цената на средството ќе се зголеми до крајот на избраниот временски период, притиснете го зеленото копче. Ако планирате да профитирате од падот на стапката, притиснете го црвеното копче.
Како да тргувате во Olymp Trade
5. Почекајте да се затвори трговијата за да дознаете дали вашата прогноза била точна. Ако беше, износот на вашата инвестиција плус профитот од средството ќе се додаде на вашето салдо. Ако вашата прогноза беше неточна - инвестицијата нема да се врати.

Можете да го следите напредокот на вашата нарачка во The Trades
Како да тргувате во Olymp Trade

Нарачки што чекаат

Механизмот за тргување на чекање ви овозможува да ги одложите тргувањето или тргувањето кога средството ќе достигне одредена цена. Ова е вашата нарачка да купите (продадете) опција кога се исполнети параметрите што ќе ги наведете.

Нарачката во тек може да се направи само за „класичен“ тип на опција. Имајте предвид дека враќањето се применува веднаш штом ќе се отвори трговијата. Односно, вашата трговија се извршува врз основа на вистинскиот принос, а не врз основа на процентот на добивка кога е креирано барањето.


Изработка на нарачка во очекување врз основа на цена

на средството Изберете го средството, времето на истекување и износот на тргувањето. Одредете ја понудата во која треба да се отвори вашата трговија.
Како да тргувате во Olymp Trade
Направете прогноза ГОРЕ или ДОЛУ. Ако цената на средството што го избравте се качи (надолу) до одреденото ниво или помине низ него, вашата нарачка се претвора во трговија.
Како да тргувате во Olymp Trade
Забележете дека, ако цената на средството го помине нивото што го поставивте, трговијата ќе се отвори на вистинската понуда. На пример, цената на средството е 1.0000. Сакате да отворите трговија на 1.0001 и да креирате барање, но следната понуда доаѓа на 1.0002. Трговијата ќе се отвори на вистински 1.0002.
Како да тргувате во Olymp Trade

Изработка на нарачка во очекување за одредено време
Изберете го средството, времето на истекување и износот на тргувањето. Поставете го времето во кое вашата трговија треба да се отвори. Направете прогноза ГОРЕ или ДОЛУ. Трговијата ќе се отвори токму во моментот кога сте го идентификувале во вашата нарачка.
Како да тргувате во Olymp Trade

Рок на нарачка
Секое барање за нарачка што ќе го поднесете важи за една трговска сесија и истекува по 7 дена. Можете да го откажете вашето барање во секое време пред да се отвори нарачката без да ги изгубите парите што планиравте да ги потрошите на таа трговија.


Автоматско откажување
на нарачката Не може да се изврши барање за нарачка што чека:

– наведените параметри не се постигнати пред 21:00 часот UTC;

– наведеното време на истекување е поголемо од преостанатото време до крајот на трговската сесија;

– нема доволно средства на вашата сметка;

– Веќе беа отворени 20 занаети кога беше постигната целта (бројката важи за Стартер кориснички профил; за Напредно е 50, а за Експерт - 100).

Ако во моментот на истекување вашата прогноза се покаже точна, ќе остварите профит до 92%. Во спротивно, ќе направите загуба.


Како успешно да тргувате?

За да ја предвидат идната пазарна вредност на средствата и да заработат пари од неа, трговците користат различни стратегии.

Една од можните стратегии е да се работи со вести. Како по правило, тоа е избрано од почетници.

Напредните трговци земаат предвид многу фактори, користат индикатори, знаат како да ги предвидат трендовите.

Сепак, дури и професионалците имаат загуба на занаети. Стравот, неизвесноста, недостатокот на трпение или желбата да се заработи повеќе им носи загуби дури и на искусните трговци. Едноставните правила за управување со ризик помагаат да се држат емоциите под контрола.


Техничка и фундаментална анализа за стратегии за тргување

Постојат многу стратегии за тргување, но тие можат да се поделат на два вида, кои се разликуваат во пристапот за предвидување на цената на средството. Тоа може да биде техничка или фундаментална анализа.

Во случај на стратегии засновани на техничка анализа, трговецот ги идентификува пазарните модели. За таа цел се користат графички конструкции, фигури и индикатори за техничка анализа, како и обрасци на свеќници. Ваквите стратегии обично подразбираат строги правила за отворање и затворање на тргувањето, поставувајќи ограничувања на загубата и добивката (стоп загуба и преземање на налози за профит).

За разлика од техничката анализа, фундаменталната анализа се врши „рачно“. Трговецот развива свои правила и критериуми за избор на трансакции и донесува одлука врз основа на анализа на пазарните механизми, курсот на националните валути, економските вести, растот на приходите и профитабилноста на средството. Овој метод на анализа го користат поискусни играчи.


Зошто ви е потребна стратегија за тргување

Тргувањето на финансиските пазари без стратегија е слепа игра: денес има среќа, утре не. Повеќето трговци кои немаат специфичен план за акција го напуштаат тргувањето по неколку неуспешни занаети - тие едноставно не разбираат како да заработат.

Без систем со јасни правила за влегување и излегување од трговија, трговецот лесно може да донесе ирационална одлука. Пазарните вести, совети, пријатели и експерти, дури и фазата на Месечината - да, постојат студии кои ја поврзуваат положбата на Месечината во однос на Земјата со циклусите на движење на средствата - може да предизвикаат трговецот да направи грешки или да започне премногу трансакции.


Предности на работа со стратегии за тргување

Како да тргувате во Olymp Trade
Стратегијата ги отстранува емоциите од тргувањето, на пример, алчноста, поради што трговците почнуваат да трошат премногу пари или да отвораат повеќе позиции од вообичаено. Промените на пазарот можат да предизвикаат паника, а во овој случај, трговецот треба да има подготвен план за акција.

Дополнително, употребата на стратегијата помага да се измерат и подобрат нивните перформанси. Ако тргувањето е хаотично, постои ризик да се направат истите грешки. Затоа, важно е да се соберат и анализираат статистиките на планот за тргување со цел негово подобрување и зголемување на профитот.

Вреди да се напомене дека не треба целосно да се потпирате на стратегии за тргување - секогаш е важно да ги проверите информациите. Стратегијата може да работи добро во теоријата врз основа на минатите пазарни податоци, но не гарантира успех во реално време.

Најчесто поставувани прашања (ЧПП)


Дали треба да инсталирам некој трговски софтвер на мојот компјутер?

Можете да тргувате на нашата онлајн платформа во веб-верзијата веднаш откако ќе креирате сметка. Нема потреба да инсталирате нов софтвер, иако бесплатните мобилни и десктоп апликации се достапни за сите трговци.

Може ли да користам роботи кога тргувам на платформата?

Роботот е некој специјален софтвер кој овозможува автоматско тргување со средства. Нашата платформа е дизајнирана да ја користат луѓе (трговци). Значи, употребата на роботи за тргување на платформата е забранета.

Според клаузулата 8.3 од Договорот за услуги, употребата на роботи за тргување или слични методи на тргување кои ги прекршуваат принципите на чесност, доверливост и правичност, е прекршување на Договорот за услуги.

Што треба да направам ако се појави системска грешка при вчитување на платформата?

Кога ќе се појават системски грешки, препорачуваме да ги исчистите кешот и колачињата. Исто така, треба да бидете сигурни дека ја користите најновата верзија на веб-прелистувачот. Ако ги преземете овие дејства, но грешката сепак се појави, контактирајте со нашиот тим за поддршка.

Платформата не се вчитува

Обидете се да го отворите во некој друг прелистувач. Препорачуваме да го користите најновиот Google Chrome.

Системот нема да ви дозволи да се најавите на платформата за тргување ако вашата локација е на црната листа.

Можеби има неочекуван технички проблем. Нашите консултанти за поддршка ќе ви помогнат да го решите.


Зошто трговијата не се отвора веднаш?

Потребни се неколку секунди за да се добијат податоци од серверите на нашите даватели на ликвидност. По правило, процесот на отворање нова трговија трае до 4 секунди.

Како можам да ја видам историјата на моите занаети?

Сите информации за вашите неодамнешни занаети се достапни во делот „Занаети“. Можете да пристапите до историјата на сите ваши занаети преку делот со исто име како вашата корисничка сметка.

Избор на услови за тргување

До табелата со средства има мени Услови за тргување. За да отворите трговија, треба да изберете:

– Износот на тргувањето. Износот на потенцијалниот профит зависи од избраната вредност.

– Времетраењето на трговијата. Можете да го поставите точното време кога тргувањето се затвора (на пример, 12:55) или само да го поставите времетраењето на трговијата (на пример, 12 минути).
Thank you for rating.